ДОГЛЯД ЗА НАМЕТОМ - ЯК ПРАВИЛЬНО ЧИСТИТИ, РЕМОНТУВАТИ І ЗБЕРІГАТИ НАМЕТ

Якщо ви вкладаєте кошти в надійний намет, то варто витратити і час на підтримку його в чистоті і цілості. Ми зібрали кілька рекомендацій про те, як привести свій намет в форму і підготуватися до наступної пригоди.

Бо ваш намет - це інвестиція в комфортну ночівлю на природі, тому переконайтеся, що блискавки, дно і тент не зношуються піском і брудом, і що всередину не пробралася волога і цвіль.

ЯК ЧИСТИТИ НАМЕТИ


  • - - - Витрусіть зайвий бруд з намету. Хто знає, що ви могли прихопити з собою додому.
  • - - - Зчистіть засохлий бруд м'якою сухою щіткою.
  • - - - Очистіть плями злегка вологою губкою без миючого засобу, оскільки він може вплинути на водонепроникне покриття тканини. В ідеалі можна використовувати спеціальний засіб для чищення від компанії Grangers для чищення наметів і тентів (Tent + Gear), який розроблено для видалення більш стійких плям на наметах, таких як смола дерев, наприклад.
  • - - -  Висушіть намет. Волога - це ворог. Якщо ви покладете мокрий намет назад в мішок для зберігання, цвіль влаштує у вашому наметі велику смердючу вечірку. Найкраще повністю поставити намет у дворі і дати йому висохнути на сонці.

ВОДОНЕПРОНИКНІСТЬ

  • - - - Якщо ви бачите лущення або кірку на тенті або на підлозі намету, то можливо, прийшов час оновити поліуретанове покриття. Знову ж, спочатку поверніться до виробника намету, тому що для різних матеріалів потрібні різні герметики. 
  • - - - Помітили, що вода не злітає з тенту, як раніше? Знайдіть спеціально розроблений спрей DWR (водостійкий репелент) і нанесіть його на чистий тент відповідно до інструкцій. Є склади з додатковим захистом від УФ-випромінювання. Це подовжить життя вашого похідного будиночку.

ДІРИ У ЗОВНІШНЬОМУ ТЕНТІ НАМЕТУ

  • - - - Перевірте, чи не пошкоджені стійки, розтяжки, дно і блискавки. Не забудьте перевірити наявність дірок як на внутрішній частині, так і на тенті. 
  • - - - Перш ніж заклеювати дірки в наметі, ознайомтеся з інструкціями по ремонту у виробника намету - різні тканини потребують різного ремонту.
  • - - - Якщо шви проклеєні силиконізованою стрічкою (позначається як Si або Sil), в цьому випадку невеликі отвори можна ризикнути виправити за допомогою ремкомплекта зі спеціальними латками і клею на силіконовій основі.
  • - - - Якщо поверхня швів покрита поліуретаном, необхідно використовувати інші матеріали для ремонту. Тканини з поліуретановим покриттям (має позначення PU) вимагають особливого ремонту. Можна відремонтувати за допомогою клею на поліуретановій основі і спеціальних смужок тканини, просочених поліуретановим складом. Але звичайно найнадійніше полагодити зношені шви намету в спеціалізованій майстерні. 

ДІРКИ НА ВНУТРІШНІЙ СІТЦІ

  • - - - Невеликі дірки або розриви на внутрішній частині сітки зазвичай досить легко виправити. 
  • - - - Зашийте отвір зигзагоподібним стібком на домашній швейній машинці або вручну.
  • - - - Приклейте стрічку до однієї сторони сітки (не забудьте закруглити кути).
  • - - - Проклейте зашитий отвір за допомогою поліуретанового або силіконового клею.

ЯК ЗБЕРІГАТИ НАМЕТ

Зберігання намети в вогкості може привести до гідролізу. Це коли поліуретанове покриття руйнується і стає липким (тканина може злипатися, коли ви розвертаєте намет). Якщо ви помітите це раніше, можливо, вам вдасться врятувати покриття. Після певного моменту виправити це неможливо. Щоб уникнути цього, важливо зберігати дуги і стійки палатки в окремому мішечку в сухому місці.